Sporters & Performers


Motivatie

Michael Solovyev - Tutt'Art@ - (20)[1]Toewijding
Bij motivatie geldt de vraag: waarom doen mensen wat ze doen? Elk gedrag wordt gestuurd door motieven. Deze motieven zijn niet stabiel maar ontwikkelen zich met de leeftijd en ervaring. Motivatie is zeker ook contextafhankelijk en daardoor te beïnvloeden. De basismotivatie kan gezien worden als de toewijding van de sporter voor zijn/haar sport. Toewijding betekent de juiste keuzes willen maken voor je sport. De passie en plezier die je aan ´je sport´ beleeft zorgt ervoor dat  de motivatie van binnenin komt. Waaruit bestaat de drijfveer om door te gaan met sport? Zijn de behoeften gericht op competentie (gevoel van bekwaamheid ervaren), op bij anderen willen horen of op zelf initiatieven willen nemen?

Fasen
Motivatie ontwikkelt zich in diverse fasen. Van belang is te weten in welke fase de sporter & performer zit en welke motieven een rol spelen zodat de begeleiding daarop kan inspelen.

Maar hoe beïnvloed je nou de motivatie van een sporter?
Van belang is het luisteren naar het antwoord van de sporter & performer na een succeservaring of faalervaring. Het gegeven antwoord heeft namelijk een grote invloed op de motivatie. Van belang is te weten te komen of het winnen of verliezen toegeschreven wordt aan eigen bekwaamheid, eigen inzet, aan de taak moeilijkheid of aan toeval (geluk, pech). Door goed te luisteren naar de verklaring die sporters & performers aan hun succes of verlies geven, kan de begeleider inschatten welke motieven een rol spelen en hoe die kunnen worden beïnvloed.

 • Praktijk Psy-Motion

  Praktijk Generalistische Basis GGZ.
  Angstbehandelpraktijk
  Sportpsychologische begeleiding.
  Partner van IPZO

  read more
 • Philip Thuring

  Gezondheidszorgpsycholoog
  Sport- en Prestatiepsycholoog
  Kinder- en jeugdpsycholoog
  Neuropsycholoog

  read more
 • Behandelmethoden

  Method of Levels (MOL), FOS
  CGT, exposuretherapie, EMDR
  Schematherapie
  Mindfulness-MBSR

  read more
 • Aanmelden

  Aanmelden kan middels telefoon, mail of een aanmeldingsformulier.
  Tevens BEELD-BELLEN als consult
  Beveiligd en eenvoudig

  read more