Sporters & Performers


Jong talent

Jeugdsport en sportouders

letsrock2[1]Langs de lijn of erover?
Is jouw kind is een sporter, een musicus of danser? Dat maakt van jouw een ´sportouder´ of ´performerouder´. Als ouder ben je de belangrijkste persoon als het gaat om je kind een goede ervaring met sport, muziek of dans mee te geven. Als ouder ben je een belangrijke bron van niet alleen praktische, maar vooral ook van emotionele steun, in de vorm van het geven van zelfvertrouwen, aanmoediging en weten hoe je kind te kalmeren.

De prestatiedriehoek
De ouder vorm de basis van de ´prestatiedriehoek´. De ouder en de coach vormen de basis en dat fundament speelt een belangrijke rol in de sportbeleving van het kind. Kinderen worden zonder handleiding geboren wat van de opvoeding een uitdaging maakt. Als sportouder komen er dan nog een heleboel vragen erbij zoals hoe ga je als sportouder om met winnen & succes, met verliezen & falen, als je kind wil stoppen met sport, met een onzeker of gespannen kind,  met ´verkeerde´ beslissingen van coach, trainer of scheidsrechter of hoe motiveer ik mijn kind om te sporten, welke tip geef ik nog net voor de wedstrijd en hoe reageer ik op verlies?
Van belang is bewust te worden van je eigen rol en je eigen prestatiegeschiedenis en de invloed ervan op de keuzes die je nu maakt voor je kind. Heeft je zoontje of dochtertje talent en wil hij of zij er alles uithalen? Prima, geef dan alle steun die je kan geven, maar doe het omdat het zijn of haar eerste kans is, niet jouw tweede!

Jong talent

´Als je wilt winnen, moet je het vooral niet over winnen hebben´

Talentontwikkeling is een proces van lange adem. Bij talenten zie je dat ze willen leren en groeien binnen hun gebied. Ze hebben vooral extra impulsen nodig. Ze zoeken daarin hun eigen weg, maar hebben wel een context nodig die past. Het gevaar is dat het jonge talent op het verkeerde spoor wordt gezet doordat iedereen het over winnen heeft. Bij talenten is motivatie namelijk een stabiele eigenschap die je niet extra hoeft te stimuleren. Wie te veel gericht is op het resultaat, zal ook niet kunnen omgaan met tegenvallers.  Tijd en ruimte zijn nodig om te leren omgaan met winst en verlies en om oplossingen te bedenken voor dingen die nog niet lukken. De begeleiding dient dan bij jonge (talentvolle) sporters of performers dan ook sterk gericht te zijn op de taken die uitgevoerd dienen te worden.

 

 • Praktijk Psy-Motion

  Praktijk Generalistische Basis GGZ.
  Angstbehandelpraktijk
  Sportpsychologische begeleiding.
  Partner van IPZO

  read more
 • Philip Thuring

  Gezondheidszorgpsycholoog
  Sport- en Prestatiepsycholoog
  Kinder- en jeugdpsycholoog
  Neuropsycholoog

  read more
 • Behandelmethoden

  Cognitieve gedragstherapie
  Exposuretherapie, EMDR
  Mindfulness-MBSR, MBCT
  Schematherapie, MOL

  read more
 • Aanmelden

  Contact opnemen kan telefonisch of via de mail.
  Aanmelden kan middels een aanmeldingsformulier.

  read more