Sporters & Performers


Balans thuis, school/werk, ‘je passie’

imagesCA6QFMRJEen leefwijze afstemmen op de sportcarrière

Veranderingen
Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge talenten. Een toenemende trainingsbelasting en wedstrijden, veelal langere periodes van huis of zelfs al op relatief jonge leeftijd geheel of gedeeltelijk uitwonend. Daarnaast verschuift de verantwoordelijkheid steeds meer van ouders naar de jonge sporter. Deze veranderingen vragen om een aanpassing op gebieden zoals de weekindeling, vervoer/ reizen, huisvesting, voeding, studie en ontspanning. Spijtig genoeg is het nog steeds meer regel dan uitzondering dat de jonge sporter in overgangssituaties kwetsbaarder wordt (heimwee, spanningen, vermoeidheid) waardoor bijvoorbeeld er een groter risico ontstaat voor het oplopen van blessures.

Aanpassing en verantwoordelijkheid
Van belang is dat de (jonge) sporter begeleiding krijgt bij de overgang van sportbeoefening als hobby naar sportbeoefening als hoofdtijdsbesteding. De begeleiding dient zich te richten op het inrichten van de leef en trainingssituatie van de sporter, op de ontwikkeling van de zelfstandigheid van de (jonge) sporter en op de loopbaanplanning van de sporter.

Reflectie van een toptennister:
´Loslaten´
´Ik denk dat mijn vader me iets te snel heeft losgelaten. Tot mijn achttiende was alles goed geregeld. Maar toen moest ik het plotseling allemaal alleen doen. Je kan alleen in de top presteren als alles goed in balans is. Je moet iedere dag hard trainen, maar je moet ook weer oppassen dat je niet te hard traint. En ook buiten de baan moet je plezier hebben in je leven. Dat luistert allemaal heel nauw.´
Michaella Krajicek

 • Praktijk Psy-Motion

  Praktijk Generalistische Basis GGZ.
  Angstbehandelpraktijk
  Sportpsychologische begeleiding.
  Partner van IPZO

  read more
 • Philip Thuring

  Gezondheidszorgpsycholoog
  Sport- en Prestatiepsycholoog
  Kinder- en jeugdpsycholoog
  Neuropsycholoog

  read more
 • Behandelmethoden

  Method of Levels, FOS, CGT, Exposuretherapie, EMDR
  Schematherapie, Mindfulness-MBSR
  Samenwerkingsverbanden

  read more
 • Aanmelden

  Aanmelden middels telefoon, email of aanmeldingsformulier
  Tevens BEELD-BELLEN als consult
  Beveiligd en eenvoudig

  read more