Rijangst
Angst voor autorijden, bijrijdersangst, verkeerstrauma, angst na ongeval
of aanrijding
Angst voor autorijden
Rijangst heeft lang niet altijd met onervarenheid te maken, integendeel. Veel mensen met angst voor autorijden ontwikkelen de klacht na jaren rijervaring. Rijangst leidt veelal tot vermijdingsgedrag dat hardnekkig is. Het minder mobiel zijn geeft veel ongewenste beperkingen. Het sociale leven en werkuitoefening kunnen sterk gehinderd raken.
Bijrijdersangst
De bijrijdersstoel is een van de gevaarlijkste plekken in de auto. Echter lijdt dit zelden tot gevoelens van onveiligheid. Voor mensen met bijrijdersangst geldt echter wel dat zij voortdurend angst en onveiligheid ervaren als zij naast de chauffeur zitten.
Verkeerstrauma, angst na ongeval of aanrijding
Na een verkeersongeval zie je vaak dat mensen na enkele weken beduidend minder met het voorval bezig zijn, weer goed slapen en er geen overmatige spanning meer van ervaren.
Als je na weken nog steeds emotionele weerslag hebt van de heftige gebeurtenis, is de kans groot dat de gevolgen lang kunnen aanhouden. Veelal beginnen dan gedragspatronen langdurig te veranderen. Men wordt voorzichtig in het verkeer en durft bijvoorbeeld geen bijrijder meer te zijn. Men schrikt nog steeds bij het horen van sirenes of stapt van de fiets als een auto van achteren nadert.
Psy-Motion gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog.
Als u door uw angst veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen. Hiervoor is gespecialiseerde rijangstbegeleiding op de weg mogelijk.