Specifieke fobieën
Fobische klachten
Een fobie is een overmatige, irrationele angst voor een situatie, plaats, object, persoon of dier. Wanneer iemand met een fobie geconfronteerd wordt met object of de situatie waar hij of zij bang voor is, leidt dat tot verhoogde lichamelijke arousal (bv snellere hartslag, zweten, trillen) en extreme angst. Enkelvoudige fobieën komen veel voor maar de meeste mensen zoeken hiervoor geen hulp. Alleen wanneer de angst je belemmert in je dagelijks leven zal je geneigd zijn je te wenden tot een therapeut. Zo kon iemand met hoogtevrees prima functioneren tot hij een vriendin kreeg die in een wolkenkrabber woonde. Diverse angsten komen vaak voor in de normale ontwikkeling van kinderen. Ze verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer.
Om volledig te voldoen aan de criteria van specifieke fobie, moet iemand zelf beseffen dat zijn angst overdreven of niet realistisch is. Tenslotte moet de angst je in het dagelijks leven in de weg zitten. Dat laatste punt is belangrijk. Veel mensen hebben overdreven en niet realistische angsten. Zolang deze hun dagelijks leven echter niet hinderen, zal de diagnose specifieke fobie niet worden gesteld.
Fobieën kunnen betrekking hebben op veel gebieden:
Angst voor dieren
Spinnen, honden, muizen/ratten, insecten, kikkers, vogels, slangen, schildpadden, kakkerlakken, oorwurmen, etc.
Angst voor specifieke medische zaken
Bloed(prikken), injectiefobie, naalden, ziekenhuizen, verwondingen, operaties, MRI-scan, bloeddrukmeting, angst voor hartklachten, hartstilstand, hartaanval en inspanningsfobie etc.
Angst voor natuurverschijnselen
Hoogtevrees, water, onweer/bliksem, storm, noodweer, gladheid.
Situatie specifieke fobieklachten
Tunnels, bruggen, snelweg, invoegstroken, open water.
Overige
Angst voor flauwvallen, benauwdheid, overgeven, knallen/harde geluiden, etc.